صحیفه سجادیه ؛ پناه گرفتاران| از روزهای سخت کرونا تا ایام دشوار جبهه مقاومت
با وجود همه توصیهها مبنی بر مراجعه به صحیفه سجادیه و سفارشهایی که نه فقط علما بلکه امام زمان عجل الله تعالی در ماجرای خواب معروف علامه مجلسی دارند؛ اما صحیفه همچنان در غربت است و حتی مساجد نیز آنگونه که باید و حق این کتاب شریف است در این زمینه فعالیتهای چشمگیری ندارند.به گزارش واحد خبری کانون شیفتگان حضرت قائم (عج) به نقل از ایکنا ، صحیفه سجادیه به عنوان یکی از معتبرترین کتب شیعه و مشتمل بر ادعیه مأثوره از امام سجاد علیه السلام در بردارنده ادعیهای عالیة المضامین است؛ دعاهایی که اقشار مختلف و موضوعات متنوعی را شامل میشود.
بنا بر گفته محققان صحیفه سجادیه، بعد از قرآن مجید، اولین کتابی است که از تاریخ اسلام، به جا مانده زیرا تا قبل از پایان قرن اول هجری تدوین شده در حالیکه نهج البلاغه ۴۰۰ سال بعد!
در این کتاب شریف که همه ادعیه آن با صلوات بر محمد و آل محمد آغاز میشود؛ به ویژه برای گرفتاریهای مختلف دعاهایی توسط معصوم علیهالسلام انشاء شده است که کاربرد و آثار فراوانی در پی دارد.
توجه، مراجعه و استفاده از صحیفه سجادیه مورد تذکر و توصیه بزرگان دین و علمای ربانی بوده و هست از جمله اینکه مقام معظم رهبری فرمایشات متعددی در این راستا دارند.
معظم له به طور صریح در دو مقطع حساس خواندن دعایی از صحیفه سجادیه را برای نجات از گرفتاری سفارش کردند؛ نخستین بار در ۱۳ اسفند سال ۱۳۹۸ و در آغاز همهگیری کرونا بود که ایشان بنا به نیاز شدید جامعه، خواندن دعای هفتم صحیفه سجادیه را توصیه کردند.
با گذشت ۵ سال از این توصیه و پایان کرونا، اما برخی افراد همچنان مقید به خواندن روزانه این دعا هستند و با آن مأنوس شدند.
پس از آن در ۲۸ آبان ماه ۱۴۰۳ بود که حجتالاسلام محمدجواد حاج علی اکبر، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در سفر به کرمان و از جوار مزار نورانی شهید سلیمانی اعلام کرد: مقام معظم رهبری برای پیروزی جبهه مقاومت توصیه به خواندن سوره فتح، دعای چهاردهم صحیفه سجادیه و دعای توسل کردند.
این توصیه هر شب از طریق رسانه رهبری در پیامرسانها یادآوری و توسط وعاظ و روحانیون نیز در برخی مجالس یادآوری میشود.
پیروزی اخیر غزه در کنار نقشآفرینی معادلات نظامی و سیاسی و... حتماٌ متأثر از دعا و توسل هم هست و بدون شک توصیه رهبری نیز در این میان سهم قابل توجهی دارد زیرا سفارش نائب امام زمان عجل الله تعالی است.
صحیفه سجادیه به زبانهای مختلفی نیز ترجمه شده و در اروپا هم مورد استفاده قرار گرفته و غیرمسلمانانی را تحت تأثیر اندیشههای بلند امام سجاد علیه السلام قرار داده که از جمله آن میتوان به «اندره کووسکی»، دانشمند مسیحی لهستانی، خانم آنهماری شیمل، ویلیام چیتیک، اندیشمند آمریکایی و...اشاره کرد.
حجت الاسلام ثابتی اِنگوی از کشور کنگو در کنگره بینالمللی امام سجاد علیه السلام در سال ۹۷ در بندرعباس به نکته عجیبی اشاره میکند؛ او میگوید: بسیاری دچار یاس و نااُمیدی و برای درمان این حالت روانی خود به روانشانسان مراجعه می کنند که اگر بتوان صحیفه سجادیه را به آنان معرفی کرد مورد پسندشان قرار می گیرد.
راه اندازی مرکز تخصصی صحیفه سجادیه، برگزاری مسابقات کتابخوانی از صحیفه سجادیه، نهضت حفظ صحیفه، صحیفهخوانی و... نمونه اقداماتی است که در سالهای اخیر در راستای نشر و گسترش این کتاب ارزشمند آغاز شده است.
با وجود همه توصیهها مبنی بر مراجعه به صحیفه سجادیه و سفارشهایی که نه فقط علما بلکه امام زمان عجل الله تعالی در ماجرای خواب معروف علامه مجلسی دارند؛ اما صحیفه همچنان در غربت است و حتی مساجد نیز آنگونه که باید و حق این کتاب شریف است در این زمینه فعالیتهای چشمگیری ندارند که نیاز به یک عزم و اراده و همت جمعی و اقدام جهادی است تا جامعه ضمن استفاده از مضامین عالی این کتاب برای درمان دردهای روحی و اجتماعی و... از اندیشههای بلند امام سجاد علیه السلام در سبک زندگی خود استفاده کند.
نگهداری نسخهای از صحیفه سجادیه در بهترین نقطه کتابخانه واتیکان برای استفاده محققان و پیام تشکرآمیز این کتابخانه به مرکز نشر معارف اسلامی جهان حاکی از اثر عمیق این کتاب ارزشمند بر غیرمسلمانان دارد؛ چه آنکه یکی از رهبران حزب سوسیال دموکرات آلمان به یکی از دوستانش، پروفسور سینگلر، نامه نوشته و گفته «این کتاب تأثیر عمیقی بر من گذاشت و دیدگاه من را درباره اسلام تغییر داد.
صحیفه سجادیه با ۵۴ دعایی که اکنون در اختیار ما است؛ از یک نگاه حاوی بستهای جامع و کامل برای پاسخ به نیازمندیهای مختلف انسان است؛ از دعا در پیشآمدهای ناخوشایند و هنگام غم و اندوه در دعای هفتم تا پناه بردن به خدا از سختیها و امور ناپسند اخلاقی و کردارهای نکوهیده در دعای هشتم!
اما آنان که طالب عاقبت به خیری هستند دعای ۱۱ صحیفه و کسانی که در پی عافیت و درخواست شکر هستند دعای ۲۳ مخصوص آنها است؛ در دعای ۱۳ نیز هر حاجتمندی میتواند حاجات خود را نزد خدا مطرح کند.
دعاهای ۱۵، ۲۱، ۲۲، برای هنگام بیماری یا در وقت غم و اندوه؛ هنگام اندوه برای رویدادها و نگرانی برای خطاها و هنگام سختی، مشقت و دشواری کارها است.
کسانی که از تنگ شدن روزی به تنگ آمدهاند در دعای ۲۹ و آنان که در طلب کمک برای ادای قرض هستند در دعای ۳۰ و گرفتاران با دعای ۳۴ و کسانی که اصرار به درخواست از خدا دارند با دعای ۵۴ میتوانند با خدا مناجات کنند و آثار و برکات آن را ببینند.
حُسن ختام ادعیه امام سجاد علیهالسلام، به عنوان امامی مهربان همچون سایر ائمه که با دعاهای خود امت و شیعیان را مورد لطف قرار دادند، درخواست از خدا برای رفع اندوه در دعای ۵۴ است.
- رهایی انسان از شیطان به دعا کردن بستگی دارد
- جزئیات برگزاری آزمون سالانه حفظ قرآن کریم، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه
- مردم برای نجات مردم غزه دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه را بخوانند
- بهترین حاجتی که در روز عرفه باید از خدا بخواهیم/ عرفه ظرفیت بالایی برای دعای فرج دارد
- علم بدون نگاه توحیدی موجب ضرر و پشیمانی است/کم توجهی به نخبگان یکی از ضعف های جدی در کشور
- سه عامل سلب توفیق از دعا
- جریان کساء در منابع شیعه و سنی ذکر شده است
- عملگرایی عامل قرب الی الله/ رمضان فرصتی برای بهتر از ملائکه شدن
- دعای امام سجاد (ع) هنگام فرا رسیدن ماه رمضان
|